Зеленият сертификат отпада на 20 март

С брифинг днес, министър-председателят Кирил Петков съобщи, че зеленият сертификат ще отпадне на 20 март. Неговото задължително използване ще остане само в чужбина.

Премиерът изрази своята благодарност към щаба за бързите и адекватни мерки за справяне с пандемията.

Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март 2022 г. ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и той да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване. Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет.

„Както се вижда на картата на портала с регионите, червеният цвят отстъпва на жълтия. Влизаме цялата страна в етап две и етап три, като очакваме със скоростта, с която се движим по нашия модел, че ще стигнем и до етап едно в съвсем къс период. Това означава, че цяла България ще бъде в зелена зона“, коментира премиерът за развитието на епидемията у нас.

„Искаме да отчетем, че успяхме да минем през тази Омикрон вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това беше благодарение на методиката, която създадохме с целия отбор на базата на интензивни легла и на базата на модел, който изчисляваше реалните опасности за здравната система“, допълни още министър-председателят.

Кирил Петков отчете положителното влияние на увеличените темпове на ваксинация в България, след като за 60 дни у нас са поставени около 800 хил. дози ваксина. „Ще продължим да стимулираме българите да се ваксинират“, коментира още той. Премиерът отправи благодарност и за лекарите на първа линия.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button