Зелените коридори продължават

Днес пристигна пратка от 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Очаква се същото количество другата седмица. На 12-ти очакваме дози от „Янсен“, 36 000 дози „Модерна“ и 45 600 от Оксфордската ваксина. Това заяви маг. фарм. Богдан Кирилов на брифинг пред медиите след като прие пратката на Pfizer/BioNTech.

Доставките за месец май са около 2 милиона от четирите ваксини общо. По думите му има достатъчно налични количества в страната. Ще могат да продължават зелените коридори. „Имаме данни, че от началото на месец май около 150 000 души са преминали през ваксинация“, каза той.

На журналистически въпрос за разпределението на ваксините отговори, че днес в 10 часа е стартирала среща между Информационно обслужване, общопрактикуващи лекари и Министерство за здравеопазването

Ваксината на „Янсен“ няма да се пуска на зелените коридори. Наличните количества са около 26 000 дози. Очаква се в сряда да пристигнат още около 10 000 дози. Тя ще бъде насочена към туристическия бранш. По темата за избор на ваксина Кирилов заяви, че това може да стане през единния информационен портал. Изборът е между аденовирусна или РНК-ова ваксина. Най – предпочитана е ваксината на Pfizer/BioNTech.

„ЕАЛ подпомага производителите, за да се увеличи капацитета на производство. Целта е да могат да бъдат прилагане механизмите на дарение или на препродажба, за да няма изхвърляне на ваксини. 50% от количествата се разпределят към личните лекари, завърши той.

Източник:
novini.bg

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button