Жена, спасена при раждането й преди 23 години в плевенската неонатология, направи дарение на университетската болница „Д-р Г. Странски“

Жена, спасена при раждането й преди 23 години в плевенската неонатология, направи дарение на университетската болница „Д-р Георги Странски“. Това съобщиха днес от лечебното заведение.
Дарителката, която е родена недоносена през 1998 г. с тегло 900 грама, е отгледана от тогавашния екип на клиниката под ръководството на д-р Радосвета Росманова. Младата жена е инициирала от фирмата, за която работи, да бъде направено дарение на електроди за монитор за витални показатели – апарат, който е един от най-необходимите за оцеляването на недоносените деца, поясниха от болницата.

Неонатологията като наука и специалност в медицината е немислима без съвременна апаратура, а средствата за нея са недостатъчни, коментира доц. д-р Виктория Атанасова – началник на клиниката. „Българските неонатологични звена се нуждаят непрекъснато от нова апаратура, за да могат да се справят с трудните си пациенти, най-много от които са недоносените деца. Затова сме развълнувани от жеста, който направи нашата пораснала пациентка, Александра. Благодарни сме за нейното благородство и признателност, не забравяйки миналото“, допълва доц. Атанасова. Изискванията към здравната система непрекъснато нарастват, а малко хора оценяват финансовите затруднения, които имат неонатологичните интензивни отделения в условията на съвременното финансиране на здравеопазването, смята доц.д-р Виктория Атанасова.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button